KAKR (Kaçak Akım Koruma Rölesi)’nin temel işlevi, yalıtım problemindenortaya çıkan hata akımını algılamak ya da algılanan kaçak akım değerinin belirlenmiş olan değerlerin üzerine yükselmesi durumunda devreyi kesmektir. Günümüzde 2x40a 30ma Kaçak Akım Rölesi(İnsan Koruma), 300mA’da da Tesisat (Yangından Koruma) koruma fonksiyonunu yapmaktadır.
Kaçak Akım Rölesinin Çalışma Şartları
Kaçak akım rölesi içinde bulunan toroid içerisinden geçebilen, devreye giren ya da devreden çıkan akımların birbirine eşitliği ilkesi sayesindesistem koruma oluşturulmaktadır. Devre içerisine giren ve devreden çıkan akım koşulları birbirine eşit durumdaysa manyetik akı yer almamaktadır. Devrenin üzerinde yer alabilecek bir kaçak akım durumuolursa toriod üzerinde akım dengesizliği sonucundadeğişim gerçekleşir. Oluşan değişim durumu kaçak akım rölesi tarafından görülerek devre üzerindeki enerji çok kısada bir sürede kesimi gerçekleşmekte, böylelikle kaçak akım oluşmasını tamamen önlenmektedir.
Kaçak Akım Rölesi Nerelerde Kullanılmalıdır?
Konut içerisinde ve yaşam alanlarımızda elektriğin kaçak akım oluşması durumunda neden olacağı tehlikeye karşı kaçak akım koruma rölesi ev içerisinde kullanılması gerekmektedir. Cihaz çalışma prensibi gereği 30mA değerleri içerisinde hayat koruma modunda çalışma görevi görmektedir. 300mA değerinde ise yangın koruma özelliği ile elektrik tesisatında görülmek istenmeyen durumlara karşı koruma sağlamaktadır. Bu yüzde ev içerisinde elektriğin kaçak akım etkisine maruz kalınabilecek yaşam ve çalışma alanlarımız güvence altına alınmaktadır.
Kaçak Akımın Zararları Nelerdir?
Hayatımızın her alanında ihtiyaç duyulan elektriğin faydası olduğu kadar gösterebileceği tehlikesi de bilinen bir durumdur. Kaçak akımın oluşması durumunda insan vücuduna etkisi;
1A Düzeyinde
⇒Kalp Durması ve Ölüm Tehlikesi
⇒1. Derecede Yaralanmalar, Nefes Alma Problemi, Bilinç Kaybı Durumu
30mA Düzeyinde
⇒ Hayati Açıdan Yüksek Risk
⇒ Temas Edilen BölümdeUyumsuz Kas Hareketi, Uyuşukluk Problemi
10mA Değerinde
⇒ Gıdıklanma
Kaçak Akım Yangın Koruma
Yangın problemleri için ise sistemin hatalı olarak yalıtımı veya zamanla deforme olabilen ve zayıf izoleli bir kablo yeterli bir sebeptir. Bu yüzden kaçak akım problemi kaçınılmaz son olur ve bu akım yalıtımı sağlayan etkenler yangına neden olur. Konut ya da fabrika içerisinde sistem olası bir kaçak akımda yangın çıkarabilecek sıcaklığa ulaşmadan sisteme müdahale edilmesi gerekmektedir.