Yangın sirenleri çeşitleri, sonuçları mal ve can kaybına kadar dayanan yangın felaket sınıflarında değerlendirilmektedir. İlk çıkış anından büyüme anına kadar geçen süre düşünüldüğünde, yangına ilk çıkış anında yapılacak müdahalenin süresi büyük önem taşımaktadır. Yangın algılama ve ihbar sistemlerinin bu açıdan beklide en önemli parçası olan yangın sirenleri olası büyük felaketlerin önlenmesinde en belirgin özelliktir.
Yangın sirenleri konumlandırılan bina veya tesislerde bulunan veya oturan kişileri derhal alarm durumuna getirmek ya da bu kişileri tahliye etmek amacı ile kurulan ve bina veya tesislerde duyulabilir nitelikte olması gereken elektronik sirenlerdir. Yangın siren çeşitleri genel amacı belirtildiği üzere yangının başlangıç aşamasında algılanması ve müdahale ya da tedbir için gerekli yerlere ikaz gönderilmesi amacını gütmektedir. Ülkemizde kullanılan yangın algılama ve uyarma sistemlerinde genellik ile ışıklı uyarı ya da sesli uyarı projelendirmeleri görülmektedir. Yangın ihbar sirenleri piyasada dahili yangın zili, flaşörlü harici yangın sirenleri, dahili yangın flaşörü, dahili yangın sirenleri, dahili Yangın Sireni flaşörlü ve dahili flaşörlü Yangın Sireni tiplerinde ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sunulmuştur. Yangın algılama ve ihbar sistemlerinin bir parçası olan yangın sireni kullanım amaçları düşünüldüğünde ve faydaları değerlendirildiğinde bu sistemin en önemli parçası ve bu sistemin sürekli faal halde bulundurulması gereken parçası olarak ön plana çıkmaktadır.
Yangın algılama ve ihbar sistemleri konusunda deneyimli firmaların desteğinde yapılacak anahtar teslimi kurulum işlemlerinde sağlıklı sonuçlar alınması ve Yangın sirenleri çalışma durumlarının uygun nitelikte olması kaçınılmazdır.
|